BEL MET: 030-6035123

8 weekse Cursus (Zelf)Compassie

Zelfcompassie is in zekere zin een vorm van eigenliefde of een gevoel van mededogen voor jezelf. Het heeft te maken met jezelf kunnen aanvaarden, respect hebben voor jezelf en jezelf waarderen.
 
Volgens de grondlegger van Zelfcompassietrainingen, Kristin Neff, beoefenen we zelfcompassie als bij het omgaan met pijn en lijden drie componenten samen gaan: vriendelijkheid, het besef dat ons lijden deel uitmaakt van een grotere menselijke ervaring, en mindfulness.

 

  1.  Vriendelijke houding naar jezelf. Het vraagt een houding van vriendelijkheid naar jezelf toe. Vanuit automatismen en patronen van vroeger zijn we vaak geneigd om kritisch en veroordelend naar onszelf te zijn. Zelfcompassie vraagt een houding van zachtmoedig en begripvol zijn naar jezelf. Het is een houding die we vaak makkelijker tonen naar een partner, vriend of vriendin.
  2. Besef van niet-alleen zijn. Zelfcompassie vraagt om een onszelf insluiten in het systeem. We staan niet op onszelf, we zijn met anderen verbonden in onze ervaring van het leven. Vaak voelen we ons juist afgescheiden en vervreemd van anderen door ons eigen lijden. Zelfcompassie is juist een houding van weten dat je niet alleen bent, dat er anderen zijn, dat anderen vergelijkbare ervaringen kennen als die jij meemaakt.
  3. Mindful. Ten derde vraagt om een houding van mindfulness. Dat houdt in dat je ruimte in jezelf wilt vinden om ook je eigen ervaring te beschouwen. Het vraagt om een soort regisseurspositie in onszelf die ervoor kan zorgen dat we de dingen die we moeilijk of pijnlijk vinden uitgewogen aandacht geven, niet te groot maken en ook niet te klein. Vooral als we samenvallen met ons gevoel is het moeilijk om er nog naar te kunnen kijken.
 
Vriendelijkheid en mildheid, voor jezelf en anderen, kun je trainen. Zelfcompassie ontwikkelen kan een groot verschil maken voor wie gelukkig wil leven. Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en wijsheid verhoogt en samengaat met een betere gezondheid, minder stress en stressgerelateerde klachten of pijn. In deze cursus leer je in acht weken om vriendelijker te zijn voor jezelf, hoe je positieve emoties zoals moed, liefde, vreugde, empathie en vergevingsgezindheid meer ruimte kunt geven en hoe je waardegericht kunt leven.
 
Deze 8-weekse cursus volgt de methode van Dr. David Dewulf. Zelfcompassie cursus wordt vaak aangeboden als een verdieping na een mindfulnesscursus. Kennis en ervaring met mindfulness is een pre voor aanvang van deze cursus, maar geen harde eis.
 
Maximum aantal deelnemers: 12. Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@fysiotherapiehoutenzuid.nl
 
 

Cursus (Zelf)Compassie

Najaar 2021:

Cursusdata: Woensdag 22-9, 29-9, 6-10, 13-10, 27-10, 3-11, 10-11, 17-11
Tijd: 19.15 inloop met koffie en thee; start 19.30 – 21.45 uur
Locatie: Beekmos 5, 3994 KZ Houten
Kosten: 300,-* inclusief cursusmateriaal, MP3 bestanden, koffie en thee
*wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar

Contact

Locatie Het Mos
Beekmos 5
3994 KZ Houten
030-6035123
Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

7.30 – 21.00
7.30 – 21.00
7.30 – 21.00
7.30 – 18.00
7.30 – 18.00
Zaterdag en zondag gesloten

Tijdens consulten nemen wij waar het kan de telefoon aan. Bij voorkeur bellen op het hele en halve uur. Het kan zijn dat u de voicemail treft. Laat uw naam en telefoon nummer achter en wij bellen u terug als onze handen vrij zijn…

 

Met ingang van 1-1-21 stoppen wij met onze werkzaamheden op Locatie Body Business.

Na meer dan 14 jaar met veel plezier en toewijding daar gewerkt te hebben, is het tijd om ons te focussen op één locatie. Zo kunnen wij u nog beter van dienst zijn in de speerpunten van onze praktijk.

Wij hopen u te mogen blijven ontmoeten op locatie Het Mos